Share

Μετατροπή Διατηρητέου Κτιρίου σε Ξενοδοχείο in[n]Athens

Μετατροπή Διατηρητέου Κτιρίου σε Ξενοδοχείο in[n]Athens

Έργο: Αλλαγή χρήσης & αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου | Θέση: Γ. Σουρή 3 στο Σύνταγμα | Χρόνος Παράδοσης: Σεπτέμβριος 2015

Πληροφορίες έργου

Το 2013 με την κρίση στο χώρο της κατασκευής να είναι πλέον δεδομένη, ο Νίκος Μανιουδάκης ιδιοκτήτης της εταιρίας «Οικοδυναμική», αποφασίζει να μπει στον τομέα του τουρισμού. Μια από τις ελάχιστες υποσχόμενες δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Στις αρχές του 2014 καταστρώνεται το πρώτο business plan, επιλέγεται το συγκεκριμένο κτίριο, και συστήνεται η ξενοδοχειακή εταιρία με τρεις εταίρους. Στην συνέχεια ο Νίκος Μανιουδάκης, εταίρος, σχεδιάζει την αρχιτεκτονική πρόταση, ενώ παράλληλα υπογράφεται το μισθωτήριο συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες. Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου εκδίδονται όλες οι απαραίτητες άδειες και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει!

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1922 για να στεγάσει τους εύπορους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει ως οικία της οικογένειας Ράλλη, οικοτροφείο θηλέων, hostel αλλά και ως χώρος γραφείων. Σήμερα στεγάζεται το design hotel in[n]Athens.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα με συνολική επιφάνεια 900,00μ2. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην απέριττη όψη του κτιρίου είναι τα μεγάλα ξύλινα κουφώματα που βλέπουν σε μια εσωτερική αυλή 150,00μ2. Μια λεμονιά, μια μανόλια και πλήθος άλλων φυτών συμπληρώνουν την εικόνα που θυμίζει κάτι από παλιά Αθήνα. Η μοναδική πρόσβαση στο ακίνητο πραγματοποιείτε μέσα από την επονομαζόμενη Στοά Ράλλη που διαπερνάει το κτίριο προσόψεως.

Το ιδιαίτερο σχήμα της κάλυψης του κτιρίου μας καθόρισε ουσιαστικά την διαρρύθμιση τόσο των δωματίων, όσο και των οριζοντίων και κατακόρυφων διελεύσεων. Η λιτή κι εργονομική σχεδίαση των επιμέρους χώρων κι αντικειμένων, όπως λουτρά, έπιπλα, κλπ, αποτέλεσε μονόδρομο για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.  Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση σχεδιαστικά βρισκόταν στο ισόγειο, όπου μέσα σε 220,00μ2 κληθήκαμε να συστεγάσουμε εκτός από την reception, το καθιστικό, το bar και τον χώρο εστίασης, επιπλέον δύο σουίτες, την επαγγελματική κουζίνα, τις Η/Μ εγκαταστάσεις καθώς και όλους τους βοηθητικούς χώρους.

Ο Νίκος Μανιουδάκης αναλαμβάνει το project management του όλου εγχειρήματος. Η πολυετής εμπειρία του στον χώρο της κατασκευής και ειδικά στην αναστήλωση διατηρητέων κτιρίων, μέσω της Οικοδυναμικής, θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Διονύση Σοτοβίκη ανατέθηκε στην πορεία η σχεδίαση και κατασκευή των εσωτερικών χώρων, της αυλής, των χώρων υγιεινής, των επίπλων, καθώς και τα έργα τέχνης.

Η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου παρουσίαζε δύο όψεις. Εκτεταμένες υγρασίες είχαν διαβρώσει τον φέροντα οργανισμό του ισογείου, που παρέμενε κλειστός για πολλά χρόνια στεγάζοντας τα οικογενειακά κειμήλια της οικογένειας Ράλλη ενώ το κονίαμα της εξωτερικής τοιχοποιίας είχε μετατραπεί σε μόνιμη λάσπη. Οι λοιποί όροφοι του κτιρίου, που πρόσφατα  είχαν μετατραπεί σε γραφεία, βρίσκονταν σε σχετικά καλή κατάσταση.

Μόνο οι καθαιρέσεις διήρκησαν έξι από τους εννέα μήνες. Επιγραμματικά αναφέρονται μερικές από τις εργασίες: ολική ανακατασκευή της εξωτερικής τοιχοποιίας του ισογείου, ανακατασκευή πάνω από το 60% των δαπέδων του κτιρίου, καθαιρέσεις εσωτερικής τοιχοποιίας περίπου στο 80%. Η αποκομιδή μπαζών από το “εσωτερικό” κτίριο μας διαμέσου της στοάς, με εκατέρωθεν εν λειτουργία καταστήματα, αποτέλεσε από μόνο του ένα μεγάλο κεφάλαιο του έργου.

Το κτίριο μελετήθηκε με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη, επιλέχτηκαν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν  με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνοπτικά στο κτίριο διενεργήθηκαν αποκαταστάσεις μικρής κλίμακας στον από οπλισμένο σκυρόδεμα φέροντα οργανισμό του κτιρίου, τοποθετήθηκε νέα θέρμο-υγρομόνωση στις επιφάνειες του δώματος, νέα ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση, καθώς και νέα εγκατάσταση ψύξης-θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού με ανάκτηση. Επίσης κατασκευάστηκε φρεάτιο για την τοποθέτηση νέου υδραυλικού ανελκυστήρα προσώπων. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ηχομόνωση των εσωτερικών χωρισμάτων, καθώς και  στα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα που ανακατασκευάστηκαν προκειμένου να δεχθούν διπλά ενεργειακά κρύσταλλα.

Οι κατασκευαστικές επεμβάσεις στην δομή ενός διατηρητέου κτιρίου αποτελούν πάντα μια πρόκληση κι απαιτούν τεχνογνωσία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο παλαιό κι ιδιαίτερο κτίριο που πρέπει να διαμορφωθεί σε χώρο φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών μέσα σε μόλις εννέα μήνες!