Share

Οικολογικές κατασκευές

Οικολογικές κατασκευές

Η Οικοδυναμική δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών με γνώμονα την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων σύμφωνα με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2002/91/EC του νόμου 3661. Προσανατολίζεται στον σχεδιασμό έργων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, σε κατασκευές υψηλής ποιότητας, με ανακυκλώσιμα υλικά εξειδικευμένων χρήσεων, που ενσωματώνουν οικολογικές τεχνολογίες εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Λειτουργεί με σεβασμό προς την πόλη προστατεύοντας, και όχι επιβαρύνοντας το ευρύτερο δομημένο περιβάλλον με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη. Μερικές από τις βασικές αρχές σχεδιασμού των έργων της είναι οι εξής:

01

Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίου

Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης εφαρμόζεται σε νέες ή παλαιές κατασκευές επενδύοντας εξωτερικά όλο το κτίριο με θερμομονωτικό υλικό, συνήθως διογκωμένη πολυστερίνη EPS, το οποίο στην συνέχεια «σοβατίζεται» με ένα ειδικό, ελαστικό, πολύ ισχυρό στεγανό έγχρωμο επίχρισμα. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τα τοιχώματα του σπιτιού σας από τις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας, διασφαλίζοντας εσωτερικά ένα σταθερό, ανθρώπινο κλίμα χειμώνα – καλοκαίρι. Αποτελεί επιτυχημένη οικονομική επένδυση δεδομένης της σύντομης απόσβεσης του κόστους κατασκευής, δεδομένης της σημαντικής μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εξόδων συντήρησης του κτιρίου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού είναι ότι:

Αυξάνεται η θερμομονωτική ικανότητα του κτιρίου δεδομένου ότι καταργούνται οι παραδοσιακές θερμογέφυρες μεταξύ του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας καθώς και μεταξύ του κτιρίου με τους εξώστες. Παρέχεται λοιπόν εξαιρετική θερμική άνεση στο εσωτερικό του κτιρίου.

Αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής του κτιρίου καθώς προστατεύονται οι επιφάνειες του από διαβρώσεις και παγοπληξίες ενώ μειώνεται παράλληλα το κόστος συντήρησής. Το σύστημα αυτό σπάνια παρουσιάζει ρηγματώσεις λόγω τις ελαστικότητας του τελικού επιχρίσματος. Ενισχύεται σημαντικά και η ηχομόνωση των χώρων.

Οι επιφάνειες του κτιρίου δεν συσσωρεύουν πλέον θερμότητα την οποία επανακτινοβολούν στο περιβάλλον εντείνοντας το φαινόμενο των θερμικών νησίδων στην πόλη. Αντιθέτως εκμεταλλεύονται τη θερμοχωρητικότητα των τοίχων μόνο για το εσωτερικό του κτιρίου, συμβάλλοντας στην οικονομία ενέργειας.

Εξοικονομούνται επιπλέον τετραγωνικά μέτρα λειτουργικού χώρου στο εσωτερικό των κτιρίων, περίπου 5,00μ2 ανά 100,00μ2 ακινήτου, λόγω της μονής εξωτερικής τούβλινης δομής που εφαρμόζεται περιμετρικά του κτιρίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος.

Βαθμονομείται υψηλά το κτίριο ως προς την ενεργειακή του ταυτότητα με αποτέλεσμα να  μεγιστοποιείται η εμπορική αξία του ακινήτου.

02

Γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού (ψύξη / θέρμανση)

Πολλά ποσά ενέργειας παραμένουν ανεκμετάλλευτα καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθούν, όπως η ενέργεια του υπεδάφους της γης και των υπόγειων και επιφανειακών νερών. Μπορούμε όμως να απορροφήσουμε μέρος της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στο υπέδαφος και τα επιφανειακά νερά, με την μορφή θερμότητας και να την αξιοποιήσουμε για τον κλιματισμό κτιρίων (ψύξη και θέρμανση). Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με συστήματα Γεωθερμικού Κλιματισμού. Η χρήση αυτής της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας εξασφαλίζει τέλεια επίπεδα διαβίωσης μέσα στους χώρους, υψηλό βαθμό απόδοσης και απίστευτη εξοικονόμηση ενέργειας (οικονομία από 62% έως 72%), συμβάλλοντας παράλληλα στην ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης είναι πλέον εξαιρετικά ακριβή κι έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές.

Το σύστημα αποτελείται από τρεις ενότητες:

Τον Γεωθερμικό Εναλλάκτη που είναι το σύστημα το οποίο απορροφά ή αποβάλλει θερμότητα στο έδαφος.

Tην αντλία Θερμότητας που λειτουργεί αντίστοιχα με τις αντλίες νερού μόνο που ανυψώνει, αντί για νερό, θερμική ενέργεια. Δηλαδή αντλεί ενέργεια από ένα χώρο π.χ. θερμοκρασίας 5ºC και την μεταφέρει σε ένα άλλο χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας π.χ. θερμοκρασίας 25ºC. Η πιο γνωστή Αντλία Θερμότητας είναι το ψυγείο. Η ηλεκτρική ενέργεια που ξοδεύουμε για την λειτουργία της αντλίας είναι πολύ λιγότερη από αυτή που μεταφέρουμε.

Tο σύστημα που προσδίδει ή απορροφά θερμότητα από το σπίτι. Οι Αντλίες Θερμότητας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα κοινά σώματα των καλοριφέρ, καθώς αυτά απαιτούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες νερού, αλλά μόνο με Fan Coils (Σώματα Εξαναγκασμένης Κυκλοφορίας αέρα) ή με Ενδοδαπέδιο / Επιτοίχια Θέρμανση. Η Ενδοδαπέδια Θέρμανση είναι και η πιο ενδεδειγμένη καθώς εξασφαλίζει τις βέλτιστες συνθήκες θερμικής άνεσης και επιτρέπει και την εκμετάλλευση άλλων ήπιων συστημάτων όπως οι ηλιακοί συλλέκτες. Επιπλέον είναι ιδανική και για δροσισμό τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη απεξάρτηση από την ανάγκη κλιματισμού.

03

Συστήματα Αλουμινίου με Θερμοδιακοπή

Θερμοδιακοπή είναι η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, ενός υλικού, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Το μυστικό στα συστήματα θερμοδιακοπής κρύβεται στο πολυαμίδιο. Πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα πλεονεκτήματα της θερμοδιακοπής.

Τα οφέλη των κουφωμάτων με συστήματα θερμοδιακοπής, είναι τα εξής:

Συμβάλλουν στην αισθητή βελτίωση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων του προφίλ και του κουφώματος. Ενισχύουν την απόδοση των ηχομονωτικών αλλά και των μηχανικών ιδιοτήτων του προφίλ. Αποτρέπουν την υγροποίηση των υδρατμών που δημιουργείται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Μειώνουνε την μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό και αντίστροφα, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται το κόστος θέρμανσης / κλιματισμού.

Η λίστα συνεχίζεται με πολλές αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές δυνατότητες ΑΠΕ φιλικές προς το περιβάλλον και κατά επέκταση για τον άνθρωπο. Επιγραμματικά αναφέρονται μερικές ακόμα όπως η εγκατάσταση και τοποθέτηση διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκων συστημάτων, η τοποθέτηση σύγχρονών ενεργειακών μαντεμένιων τζακιών, η μέριμνα για ηλιακά θερμαινόμενες πισίνες, η τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών στα κουφώματα αλουμινίου, αλλά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές για την σωστή σκίαση και τον κατάλληλο προσανατολισμού των κτιρίων.